Honden hebben meestal een hogere pijndrempel, maar dat betekent enkel dat u het niet snel zal merken als de halsband hen kwetst.
Of het nu de hond zelf is die aan de lijn trekt, of het baasje dat te veel spanning op de lijn zet, de gevolgen voor de organen in de hals zijn gelijk.
Bij een halsband komt de totale trekkracht terecht op een heel klein oppervlak.
Onder dat kleine oppervlak zitten veel belangrijke, vitale organen die geen bescherming hebben tegen zo’n kracht.
Bronvermelding: Els Vidts, www.freedogz.be
Klik hier voor meer informatie over de invloed van het dragen van een halsband op de organen.
De halsband geniet al heel lang grote populariteit en wordt het meest gebruikt tijdens het oefenen met of uitlaten van de hond.
Hierbij is het trekken aan de lijn echter een vervelend en veelvoorkomend probleem.
Het is niet alleen belastend voor de eigenaar maar vooral voor de hond zelf, denk bijvoorbeeld alleen al aan de druk op de luchtpijp die hierdoor ontstaat.
Het is dan ook niet echt verwonderlijk dat een tuig op het gebied van de gezondheid en de lichamelijke gesteldheid van de hond de voorkeur geniet.
Een goed zittend (!) borsttuig ontlast de halswervelkolom enorm en indien het nodig is om druk uit te oefenen wordt deze in ieder geval evenredig verdeeld over de gehele borstkas.
Er wordt dikwijls beweerd dat een tuig het trekken aan de lijn juist in de hand werkt. In de praktijk blijkt dit echter reuze mee te vallen.
Of men nu een tuig of een halsband gebruikt; er zal altijd goed geoefend moeten worden op het niet trekken aan de lijn!
Het is van belang dat u een tuigje kiest dat goed past
Het tuig moet als geheel bij het postuur van de hond passen zonder dat de riemen te breed zijn.
Tijdens het wandelen mag het tuig niet schuren of irriteren; het mag dus niet te strak zitten.
Te los is echter ook weer niet goed omdat de poten van de hond er tijdens het lopen in verstrengeld zouden kunnen raken.
… een Zweedse studie aantoonde dat 63% van alle honden rugproblemen heeft.
91% Van deze honden werd gecorrigeerd aan een halsband of trok veel.
… een soortgelijke studie in Noorwegen aantoonde dat van 350 honden, 75% nekklachten had, zonder dat de eigenaren zich hier bewust van waren.
… honden waarbij aan de riem gerukt wordt of honden die trekken, ernstige problemen en pijn in de nek en rug kunnen krijgen.
… de persoonlijkheid van de hond kan veranderen en de hond minder sociaal en chagrijnig kan worden en agressiviteit kan tonen.
… de druk op het oog aanzienlijk hoger is als honden trekken indien ze een riem met halsband dragen. Dit is niet het geval als een hond een tuig draagt.
Voor honden die oogchirurgie hebben ondergaan of voor honden met problemen met hun gezichtsvermogen is dit gevaar nog groter.
…externe druk op de schildklier fysieke schade kan veroorzaken dat kan leiden tot hypothyriosis, op dezelfde wijze als veroorzaakt indien een veiligheidsgordel te fors op de menselijke keel drukt tijdens een botsing.
Symptomen van hypothyriosis zijn vermoeidheid, chronische stress, gedragsveranderingen en onbalans in de stofwisseling.
Bronvermelding:
Studie onder leiding van psycholoog Anders Halgren, in samenwerking met psychotherapeuten en osteopaten. Lees meer over dit onderwerp in het boek: “Dogs with back problems”.
Ongemakken die zich kunnen voordoen bij gebruik van een halsband: