Oorsprong

P1030270-nieuw

De Newfoundlander is een natuurproduct van het eiland Newfoundland.
Een ding is zeker, de Newfoundlander is niet door mensenhanden “gemaakt”. Daarom heeft hij een natuurlijk ontwikkelingsproces doorgemaakt zonder slachtoffer te zijn geworden van menselijk ingrijpen. Het “natuurproduct” is evenwel door Engelsen bewerkt. Deze beer heeft veel vrienden over de hele wereld vooral door zijn buitengewoon zachtmoedige aard.

De speculaties over de herkomst van de Newfoundlander zijn legio. Ze zouden stammen van grote honden die de Noormannen hebben meegebracht, van grote Spaanse Spaniëlsoorten of van de Pyreneese Berghond. Ook zouden ze afstammen van de inheemse Indiaanse honden.

Eilandbewoners van Newfoundland gebruikten ze hoofdzakelijk voor het werk: het trekken van sleden in de winter en van vrachten in de zomer. Bovendien waren ze een grote hulp voor de vissers bij het binnenhalen van de netten.

P1020277-nieuw

Karakter

Een Newfoundlander is rustig, evenwichtig, zachtaardig en vriendelijk tegenover de wereld om hem heen. Hij luistert goed naar zijn baas zonder onderdanig te worden en heeft een sterke persoonlijkheid zonder onhandelbaar te zijn. Op een indrukwekkende manier weet een Newfoundlander het verschil te demonstreren tussen vriend en vijand. Hij is waakzaam, verdraagzaam, een geduldige kindervriend die, als het erop aan komt, beschermend optreedt.

Achtergrond Newfoundlander

DSC03066

Omstreeks 1732 werden op Newfoundland grote, “beerachtige” honden aangetroffen. Zij hielpen vissers met het aan wal brengen van netten. Newfoundlanders voelen zich uitermate op hun gemak in het water. Ondanks zijn stoere formaat en zijn achtergrond als werkhond is de Newfoundlander een zeer vriendelijke en meegaande hond. Allerlei voorouders worden hem toegedicht, zoals de Portugese Waterhond, de Pyreneese Berghond, de Duitse Dog en inheemse honden van vóór Columbus, zoals de vissershond, de John’s Dog. Mogelijk heeft hij iets van allen. Als kustbewoners werkten deze honden zowel te land als te water. De dichte, dikke vacht beschermt deze vriendelijke reus tegen invloeden van ijskoud water. Het spreekt vanzelf dat aan die vacht de nodige aandacht moet worden besteed. Vooral voor kinderen is de Newfoundlander beschermend. Het ras heeft een sterk instinct om alles uit het water in veiligheid te brengen
De staart fungeert als een roer wanneer de Newfoundlander zwemt; daarom is hij sterk en breed bij de aanzet. Staat de hond, dan hangt de staart omlaag met misschien een lichte buiging aan het eind en reikt tot op of iets onder de sprong. Wanneer de hond gaat of opgewonden is, dan wordt de staart recht naar achteren met een lichte opwaartse bocht gedragen, maar nooit over de rug gekruid of tussen de benen gebogen.

Dit prachtig dier is alom geliefd in de hondenwereld. Hij heeft een ongeëvenaard karakter. Dit is beslist een hond die zich onderscheidt van andere honden en majestueus overkomt. Hij is in staat zich te beschermen tegen zogenaamde vijanden, maar hij maakt werkelijk geen onderscheid wanneer zijn hulp gewenst is. Zonder twijfelen redt dit dier een collega-hond, waarmee hij niet eens op vriendelijke voet staat, van de verdrinkingsdood. Het is een uitstekende waakhond; hij is rustig, betrouwbaar en zelfbewust, zacht van karakter maar zeer moedig.

  Sociale aanleg

  DSC03074

  Bezoek zoon Teun aan moeder Larah

  Newfoundlanders zijn fijne huisgenoten, geen ruziezoekers en andere honden worden vriendelijk bejegend. Met kinderen zijn ze geduldig, goedmoedig en verdraagzaam.
  Newfoundlanders gaan ook goed om met andere huisdieren zoals katten, kippen, konijnen, vogels. Over het algemeen benadert de Newfoundlander bezoekers vriendelijk en gastvrij.

   Uiterlijke kenmerken

  vacht_icon

  P1030273nieuw-2

  De Newfoundlander is harmonieus gebouwd, is krachtig en heeft zware botten zonder plomp te zijn. Hij heeft een waterbestendige, dubbele, halflange en vettige en dichte vacht. Het ras komt voor in de kleuren zwart, bruin en wit-zwart. De gemiddelde schouderhoogte van reuen is 71 cm en ze wegen tussen de 65 – 70 kg. Bij teven is dit 66 cm gemiddeld en zij wegen 50 – 55 kg.